Scholing
Een van de belangrijkste momenten waarin een Ondernemingsraad met de leden om tafel gaat zitten is een cursus. Ook wel een scholing of training genoemd. Met de gehele OR wordt in een dag, een tweedaagse of driedaagse cursus actuele onderwerpen besproken en tot een aanzet voor verder OR-werk gebracht. Zo’n cursus vindt vaak plaats buiten de onderneming of de instelling zodat de OR geconcentreerd kan werken en de tijd heeft om een onderwerp van meerdere kanten te belichten. De OR neemt daar kennis van, ontwikkelt inzichten, weegt verschillende belangen, en komt tot een standpunt. Zo leren kan leuk zijn èn wat opleveren.
Het mooie van zo’n cursorische bijeenkomst is dat de OR een actueel onderwerp diepgaand kan bespreken en daar achter elkaar mee door kan gaan. Men wordt niet, zoals op het bedrijf, weggeroepen of onderbroken. Ook kan er een inleider worden gevraagd, kan de directeur-bestuurder plannen toelichten en kan daarna een en ander worden verwerkt. Of een lid van Raad van Commissarissen komt langs, iemand van een vakbond of sleutelfiguren uit het bedrijf of van de achterban.
Tevens kan in zo’n setting worden gereflecteerd op de samenwerking, ervaringen worden besproken, geuit en oplossingen worden bedacht. Niet de procedure van de WOR is leidend maar de inhoud en het proces.
Advies
Soms is een onderwerp zo actueel, of ligt er plots een adviesaanvraag over een reorganisatie, dat de OR een adviseur nodig heeft. Ook daarin kan MZ-smart voldoen. De adviseur treedt dan niet op als trainer maar is een ingehuurde ‘motor’ van de OR, een helpende hand met kennis van zaken. Dat kan voor een kort traject maar ook voor iets langer. Met de adviseur kan de OR voorliggende plannen doornemen, een adviesaanvraag bespreken waarbij de adviseur ervaring uit de sector of van elders inbrengt of de voorgestelde oplossing past bij de wijziging die voorligt. Ook kan de adviseur een concept-brief maken als reactie op een adviesaanvraag. Of later een concept-advies die door de OR wordt ‘fijn geslepen’ en als eigen brief in het Overleg naar voren wordt gebracht. Ook kan de adviseur bij belangrijke overleggen input leveren. Ook gesprekken met de directeur-bestuurder of sleutelfiguren uit het bedrijf kunnen helpen
Begeleiding
Een stap verder gaat het advieswerk als er meer accent op begeleiding van de OR in het proces van, bijvoorbeeld een reorganisatie, wordt verlangd. Naast de inhoud gaat het dan om het strategisch handelen van de OR, gebruik van netwerken, evalueren van het proces en bijstellen, knelpunten helpen oplossen of conflicthantering. Het kan ook zijn dat MZ-smart de begeleiding doet, bijvoorbeeld bij een achterbanbijeenkomst. Of de begeleiding van de OR in het proces waarbij voor het puur inhoudelijke, bijvoorbeeld bij het doorrekenen van fusieplannen, de OR een econoom inhuurt. Begeleiding gaat om drie zaken: 1. De inhoud; 2. De procedure en 3. Het proces.
Inleidingen
Bij MZ-smart beschikken we ook over kennis en inzichten rond diverse thema’s. MZ-smart kan ook uitgenodigd worden om een inleiding in een OR-vergadering, themadag of cursus te verzorgen. Daarna gaat de OR hier zelf verder mee aan de slag. De thema’s waar we goed in zijn: reorganisatie en fusie, arbeidsvoorwaarden en AVR, CAO’s, arbeidsomstandigheden, kwaliteit van de arbeid, functiewaardering en beloning, robotisering en digitalisering, klimaattransitie, milieu, diverse onderwerpen van personeelsbeleid, medezeggenschapstructuur en resultaat gericht werken.
Workshops
De onderwerpen genoemd bij inleidingen kunnen ook in de vorm van een workshop worden aangeboden. In zo’n workshop, vaak een dagdeel, komt de OR verder dan louter kennis nemen van een inleiding en vragen stellen. In een workshop kan een OR ook zelf aan de slag middels een vragenlijst, een checklist, het maken van een plan van aanpak of een brede discussie. Volgens MZ- smart moet een bespreking altijd iets opleveren en de keuze is aan de OR. Of louter kennis en inzicht maar ook een visie, gevoel voor een onderwerp en verhoudingen of al een concept van een werkplan. Resultaat gericht werken is een bespreking met een uitkomst.
Schrijven
Voor het schrijven van documenten kan de OR ook bij MZ-smart terecht. We merken dat veel OR-leden het niet altijd makkelijk vinden om de gedachten richting de bestuurder, de achterban, de andere OR-leden, de OR-trainer of de vakbond goed op papier te zetten. Vaak wordt aan ons gevraagd of wij dat willen doen vooral bij de wat moeilijke zaken als een beleidsnotitie, een memo aan de bestuurder, een vragenlijst c.q. enquête voor de achterban of het concept-advies van de ondernemingsraad.
Een OR kan vastlopen op een leeg wit papier maar ook in een voorbeeld die te weinig handvatten biedt. Daarom heeft MZ-smart de voorbeeldbrieven, een voorbeeldverslag, een enquête, een concept-advies en andere zaken gebundeld in het OR-Brievenboek. Deze zaken kan MZ-smart ook als een schrijfopdracht doen